DE SNELHEID VAN 3D PRINTEN

Het komt niet vaak voor dat de 3D-printer op onze R&D-afdeling stilstaat. Een mooi moment om eens even stil te staan bij 3D-printing. Nou ja, stil…. Eigenlijk valt die stilte pas op als je het gesuis van de printer niet meer hoort.

Al vrij snel na de komst van onze eerste 3D-printer werd er een order geplaatst voor de tweede. Inmiddels beschikken we over meerdere printers, waarvan er twee afkomstig zijn van Leapfrog. En anders dan de naam doet vermoeden zijn dit geen kleine jongens.

De vrijheid, flexibiliteit en snelheid waarmee we op de R&D-afdeling kunnen werken door de komst van de 3D-printers is ongekend.

Voorheen moest je vaak enkele dagen tot weken wachten op een onderdeel om er vervolgens achter te komen dat er toch nog wat aangepast diende te worden om het onderdeel perfect te krijgen. Nu printen we enkele modellen op één dag.

Het 3D-printen van prototypes, mallen en in sommige gevallen ook productieonderdelen heeft ons enorm veel tijd en kosten bespaard. Voor ons is 3D-printen dan ook een fundamentele tool geworden binnen de R&D afdeling. Daarbij hebben we het geluk dat we een echte 3D-print expert in huis hebben: onze engineer Martijn. Al tijdens zijn opleiding is de interesse in 3D-printen ontstaan. Een minor 3D-printing heeft daar zeker aan bijgedragen. Tijdens zijn afstuderen, ook bij Specs E-Mobility, moest er een levensgrote mock-up van een step geprototyped worden. Uiteraard kwam ook deze (in onderdelen) uit de 3D-printer.

Martijn van de Rijt

Bij het correct instellen van een 3D-printer komt veel kijken. Van de keuze van het materiaal tot de te gebruiken techniek en de omgevingstemperatuur. Het kan soms langs duren voordat de juiste instellingen gevonden zijn. Maar als je ze gevonden hebt, dan draait de printer vlekkeloos. Dat is het moment voor Martijn om met voldoening de dag af te sluiten. En de printer? Die gaat gewoon door, tot in de vroege uurtjes!

No alt text provided for this image

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *