EEN TERUGBLIK OP 2018

Een jaar dat ondanks de vele lange dagen voorbij vloog.

Tijd om even stil te staan bij de behaalde resultaten van het afgelopen jaar. Want jemig, wat hebben we veel meegemaakt.

Het begon in maart waarbij de RDW- en de EMC keuringen stonden ingeroosterd . De keuringen zijn nodig om onze Electric Dutchman E-Scooter  straatlegaal te maken. Het heeft ongeveer drie jaar geduurd om van idee tot goedgekeurde E-Scooter te komen.

In de aanloop naar  de keuring zijn vele uren, dagen, weekenden en nachten voorbijgevlogen. Zeker in de laatste weekenden voor de  keuringen was het doorbijten. Maar de deadline zouden we halen, dat stond vast. Zo gezegd zo gedaan.

Maandagochtend 6 Maart 2018, om 04:00 uur s ochtends, stonden de eerste modellen klaar en in de bus om iets later diezelfde dag naar het RDW in Lelystad gebracht te worden. Er hing een trotse sfeer. Het team was uitgeput, maar blij. Rond de kantine tafel werden de laatste dagen nagesproken onder het genot van vele snacks, vermoeide gezichten maar voldaan. Het was een uniek en onwerkelijk moment.

Eerder in het jaar hadden we al de goedkeuring gekregen op ons COP proces. Het COP proces is gevat in een document waarin vastgelegd is hoe de productie zal verlopen van begin tot eind. Over de gestructureerde en duidelijke verslaglegging in combinatie met de aflevering van het product, was het RDW erg lovend. Dit voelde als een schouderklopje en een teken dat we goed op weg waren !

Het duurde toen nog drie maanden, op  8 juni 2018 was het officieel. Specs E-Mobility BV was een fabrikant en mocht 4 producten met Europese typegoedkeuring gaan produceren.  De RDW keuring was binnen en de productie kon van start. Dit betekende groen licht voor het bestellen van de onderdelen en gereed maken van de productie. Twee maanden later, 13 augustus 2018, is  het eerste productiemodel op kenteken gezet. Het was een moment om te vieren. Na jaren werk, vele prototypes en nog meer kilometers op ons kleine bedrijventerrein was er eindelijk een Electric Dutchman  waarmee je  legaal de straat op mocht.

Het gaf een gevoel van vrijheid. Het was mooi weer en je hoorde de vogels fluiten, met windgezuis om je hoofd en geen herrie. Geruisloos genoten we van de eerste ‘’echte’’ testritten. Na bloed zweet en tranen reed hij dan, de Electric Dutchman was een feit. Het hele team was zo blij als een kind in een snoepjeswinkel, euforie!

Gedurende de opstart van de productie werd er al snel duidelijk  dat we moesten groeien en leren om de productie in goede banen te lijden. Stiekem wisten we dat al eerder waardoor dit in augustus geconcretiseerd werd met een prachtige samenwerking met IBN Productie BV te Veghel. Voor wie niet bekend is met IBN, “IBN biedt kansen aan mensen die het zonder onze steun niet redden op de arbeidsmarkt”. In ons geval houd deze samenwerking een partnership in op het gebied van logistiek , inkoop en het assemblageproces van de Electric Dutchman. De samenwerking levert een bijdrage aan de kwaliteit en kwantiteit van onze producten. De opstart van de productie en de nieuwe samenwerking was wennen. Maar na verloop van tijd en met het delen van kennis over en weer, verloopt de productie steeds beter. Sterker nog we maken grote stappen!

Onder andere dankzij de mooie samenwerking met IBN, veel energie, enthousiasme en doorzettingsvermogen van het Specs E-mobility team, zijn net voor het eind van het nieuwe jaar de eerste scooters van de band gerold.

Kortom een mooi jaar om op terug te kijken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *